Waar moet je op letten bij een rolstoel?

Rolstoeladvies in Vegro zorgwinkel.

Het aanschaffen van een rolstoel kan best een lastige opgave zijn. Er zijn namelijk een heel aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een rolstoel. Heb je de rolstoel tijdelijk nodig, voor bijvoorbeeld een revalidatieproces? Of ben je op zoek naar een permanentere rolstoel, als gevolg van ouderdom of ziekte? 

Verschillende soorten rolstoelen

Voor iedere rolstoelbehoefte bestaan er aangepaste rolstoelen. Al deze rolstoelen verschillen onderling in techniek, afmetingen, wendbaarheid en gewicht. Hoe kun je dan het beste een weloverwogen keuze maken uit al deze verschillende soorten rolstoelen?

Stel allereerst je eigen eisen en wensen voor je nieuwe rolstoel vast. Waar heb je de rolstoel voor nodig? Waar wil je de rolstoel voor gebruiken? Denk hierbij aan je gezondheidssituatie, je woonsituatie en of de rolstoel binnen, buiten of allebei gebruikt zal gaan worden.

Welke rolstoel past bij mij?

Bij het aanschaffen van een rolstoel moet daarnaast ook rekening gehouden worden met een aantal andere factoren. Denk daarbij aan de afmetingen van de rolstoel en de rolstoelzitting, de geschiktheid van de wielen (buiten of binnen) en de voorkeuren van de rolstoelbegeleider.

Indien je slecht ter been bent, maar nog wel korte afstanden kunt lopen, is het beter om te kiezen voor een lichtgewichtrolstoel. Wanneer je partner of begeleider je sporadisch moet voortduwen, is een lichtgewichtrolstoel ook makkelijk in gebruik.

Moet de rolstoel mee kunnen in de auto? Dan kies je het beste voor opvouwbare lichtgewicht rolstoel. Een elektrische rolstoel biedt uitkomst bij chronische immobiliteit, maar waar je nog wel graag vaak op pad gaat. Deze rolstoelen zijn niet mee te nemen in een reguliere personenauto. 

Met rijondersteuning wordt een rolstoel als het ware een elektrische rolstoel. De rijondersteuning is bedoeld om de rolstoelbegeleider te ondersteunen. Als die bijvoorbeeld de kracht mist om de rolstoel een hellinkje op te duwen. Het zelf bewegen van de rolstoel wordt niet elektrisch ondersteund. 

"

Een zorgvrager kan bijvoorbeeld een langdurige of een tijdelijke lichamelijke beperking hebben, maar ook geheugenproblemen, dementie of psychische aandoeningen.

Soorten rolstoelen

De keuze uit de verschillende rolstoelen bestaat uit:

  • Lichtgewicht rolstoelen
  • Elektrische rolstoelen
  • Manuele/duwrolstoelen
  • Opvouwbare rolstoelen
  • Grootwielrolstoelen
  • Kleinwielrolstoelen
  • Kinderrolstoelen

Daarnaast heeft ieder type rolstoel ook zijn eigen set eigenschappen om in overweging te nemen:

  • Zitbreedte
  • Zithoogte
  • Zitdiepte
  • Been- en armsteunen
  • Type handvatten
  • Type wielen
  • Type remmen
  • Maximaal belastbaar gewicht

    Boswandeling in een rolstoel.

Zitbreedte van de rolstoel bepalen

Het bepalen van de zitbreedte is één van de belangrijkste onderdelen bij het uitkiezen van een rolstoel. Een te krappe rolstoel zit namelijk oncomfortabel, een te brede rolstoel geeft weer te weinig ondersteuning.

De ideale rolstoelbreedte is je heupomvang, met aan weerszijden nog een extra 2 tot 4 centimeter ruimte over. Op deze manier zit je nog steeds comfortabel wanneer je in de winter dikkere kleding draagt.

Je kunt je eigen heupomvang het beste opmeten door op een platte stoel te gaan zitten en vervolgens je heupbreedte met een meetlint in centimeters op te meten. Gebruik je rolstoel eigenlijk alleen maar binnenshuis? Dan is het niet nodig om 2 tot 4 centimeter extra aan te houden.

De juiste zithoogte van een rolstoel

De zithoogte is, samen met de zitbreedte, wat bepaalt of een rolstoel goed bij je past. De juiste zithoogte bepaalt of je gemakkelijk in en uit de rolstoel stapt. De zithoogte wordt vanaf de grond gemeten tot aan de bovenkant van de framebuis van de zitting. Hoe hoog de zitting van de rolstoel moet zijn, wordt bepaald door een aantal factoren.

De juiste zithoogte hangt af van de lengte van je onderbenen, samen met de kniehoek (90 graden) en de positie van je voeten. Mocht de rolstoel met de zithoogte die het best bij jou past niet verkrijgbaar zijn, kies dan voor een iets lagere rolstoel en verhoog deze met een rolstoelkussen.

De juiste zitdiepte van een rolstoel

Ten derde draagt ook de zitdiepte van de rolstoelzitting bij aan het zitcomfort. De zitdiepte meet je vrij gemakkelijk op door met een meetlint je bovenbeenlengte op te meten. Meet vanaf de achterzijde van je billen tot aan je knieholte in centimeters. Als vuistregel worden twee vingers ruimte genomen tussen de knieholte en de voorkant van de zitting.

Wanneer de zitting namelijk te ondiep is, worden je benen niet voldoende ondersteund. Is de zitting echter te diep, loop je het risico om onderuitgezakt in de rolstoel te zitten. Dit kan op langere termijn leiden tot bekken- en rugklachten.

De been- en armsteunen op een rolstoel instellen

Rolstoelen kun je aanvullend voorzien van arm- of voetsteunen. Verstelbare steunen kun je meestal in iedere gewenste positie zetten, waardoor je deze vrijwel altijd gemakkelijk op je zithouding kunt aanpassen.

De bijgeleverde standaard steunen zijn daarentegen niet altijd geschikt voor iedere gebruiker. Deze zijn vaak niet verstelbaar, waardoor ze op de verkeerde hoogte geplaatst kunnen zijn. Heb je kortere benen, dan rusten je voeten niet op de steunen. Bij langere benen krijg je dat de bovenbenen niet op de zitting rusten. Dit zit in beide gevallen onnatuurlijk en oncomfortabel.

Ook de standaard bijgeleverde armsteunen zijn doorgaans op een gefixeerde hoogte geplaatst. Voor de meeste mensen is deze hoogte geschikt, hooguit een paar centimeter te hoog of te laag. Bij incidenteel gebruik zorgt dit dan ook niet direct voor problemen.

Wanneer je echter veel tijd in de rolstoel doorbrengt, is de hoogte van de armsteun wél belangrijk. De correcte hoogte zorgt voor de juiste ondersteuning - en voorkomt pijnklachten in de armen, rug en schouders.

Let bij de aanschaf van een rolstoel dus goed op of de standaard steunen voldoen, of dat je toch beter voor verstelbare arm- en voetensteunen kunt kiezen.

De juiste handvatten voor een rolstoel

Waar voorheen de standaard harde handvatten bij iedere rolstoel werden geleverd, kun je tegenwoordig kiezen uit meerdere soorten handvatten. Het bepalen van het type handvatten is vooral voor de begeleider van de rolstoel van belang.

Kies je bijvoorbeeld voor verstelbare handvatten, dan kan iedere begeleider de handvatten op de juiste duwhoogte instellen. Zo voorkom je nek- en schouderpijn bij langdurig duwen.

Ergonomische handvatten kunnen ook fijn in gebruik zijn, deze ontlasten de polsen van de rolstoelbegeleider. Deze handvatten zijn zo gevormd dat het gewicht van de rolstoelgebruiker en de rolstoel over de volledige hand wordt verdeeld.

De verschillende wielen van een rolstoel

Wanneer je van plan bent om een rolstoel aan te schaffen, neem dan ook het type rolstoelwielen mee in de beslissing. Een duwrolstoel is voorzien van kleine wielen, waarmee deze rolstoel niet zelf te bedienen is. Is de rolstoel voorzien van twee grote wielen aan de achterkant, dan kun je jezelf er wel mee voortbewegen. Rolstoelwielen komen in alle soorten en maten, afhankelijk van het doel van de rolstoel (transport, sport, buiten of binnen).

Ook het materiaal waarvan de wielen zijn gemaakt draagt bij aan het rijcomfort: rolstoelwielen die zijn voorzien van een luchtband, werken dempend en vangen trillingen goed op.

Rolstoelwielen gemaakt van thermoplastisch polyurethaan bieden iets minder demping dan een luchtband, maar hebben als voordeel dat ze zijn uitgerust met antilekbanden. Dit voorkomt dat de rolstoel zomaar stil komt te staan omdat één van de banden lek is gereden.

Het gewicht van een rolstoel

Het gewicht van een rolstoel is van invloed op het gebruiksdoel van de rolstoel. Is de rolstoel voornamelijk nodig voor transport of langere stukken? Een lichtgewichtrolstoel is makkelijker op te tillen en mee te nemen in de auto of het openbaar vervoer. Dit type rolstoel is ook minder belastend voor de rolstoelbegeleider. Soms is de lichtgewicht rolstoel ook opvouwbaar of inklapbaar, waardoor deze nog makkelijker meegenomen kan worden.

Heb je de rolstoel nodig als gevolg van chronische immobiliteit? Dan zit je al snel in de zwaardere, elektrische rolstoelcategorieën. Een rolstoel met elektrische ondersteuning is er vooral voor mensen die niet langer zelfstandig kunnen lopen en onvoldoende kracht in de armen hebben voor een standaard rolstoel.

Opvouwbare rolstoelen

Tegenwoordig zijn bijna alle standaard rolstoelen opvouwbaar, inklapbaar of in ieder geval demonteerbaar. Dit betekent niet dat alle rolstoelen ook even gemakkelijk in te klappen zijn. Een zware rolstoel bemoeilijkt deze functie en het transport ervan. Een goede inklapbare (lichtgewicht)rolstoel weegt daarom tussen de 10 en 15 kilo.

Een rolstoel die is gemaakt voor dagelijks intensief gebruik is over het algemeen niet of niet goed opvouwbaar. Dit komt de stabiliteit van een dergelijke rolstoel namelijk niet ten goede. Een niet-opvouwbare rolstoel is meestal ontworpen voor chronisch gehandicapte gebruikers. Voor deze groep gebruikers is de opvouwbaarheid van de stoel ondergeschikt aan de stabiliteit van de rolstoel.

De twee typen remmen van een rolstoel

De remmen van een rolstoel zijn uitsluitend ontworpen om de rolstoelwielen vast te zetten, niet om een rijdende rolstoel tot stilstand te brengen. Dit dien je met je handen te doen.

Er zijn twee typen remmen, namelijk remmen die door de rolstoelgebruiker worden gebruikt en remmen die door de duwende persoon worden gebruikt. De remmen die door de gebruiker zelf worden bediend, bevinden zich direct aan het wiel. Deze remmen zijn met een hendeltje direct op het wiel vast te zetten. Vaak is een rolstoel daarnaast ook voorzien van handremmen: remmen die door de rolstoelbegeleider worden gebruikt. Bij het indrukken van de handremmen, remt de stoel af door middel van de trommelremmen die zich in het wiel bevinden.

Rolstoel uitproberen in de Vegro thuiszorgwinkel

Heb je je perfecte rolstoel gevonden? Bestel deze dan eenvoudig, veilig en snel bij Vegro. Online, of in één van onze thuiszorgwinkels.

Wil je toch eerst wat meer informatie over rolstoelgebruik? Neem contact op met onze deskundige medewerkers, die staan je graag uitvoerig te woord. Of breng een bezoek aan een Vegro winkel, waar je gelijk de verschillende modellen kunt uitproberen.

Probeer je verschillende rolstoelen liever uit in je eigen omgeving? Vraag dan een gratis thuisdemonstratie aan. Onze adviseurs komen geheel vrijblijvend bij je aan huis.

Een greep uit ons assortiment

€ 475,00 € 359,00
Extra hoge korting!
PRODUCTTILE
€ 1.085,00 € 922,25
15% korting!
PRODUCTTILE
€ 475,00 Niet beschikbaar
€ 965,00 € 820,25
15% korting!
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Je kunt een artikel opzoeken door gebruik te maken van de zoekbalk bovenaan de pagina. Je voert simpelweg de naam van het artikel in en klikt daarna op het vergrootglas.

Je kunt ook een product opzoeken door gebruik te maken van de tabbladen in het menu bovenaan homepage. 
 Je kunt een artikel zoeken door gebruik te maken van de zoekbalk bovenaan de pagina. Je voert in waar je naar op zoek bent en klikt daarna op enter. Het hele assortiment van Vegro vind je hier. Je kunt daar filteren op leenproducten, koopproducten en huurproducten.
Online kun je betalen met Ideal, Riverty (Afterpay) en met een creditcard. Voor leenproducten hoef je niet te betalen. De betaling wordt gedaan door je zorgverzekering.

In de Vegrowinkels kun je ook betalen met bankpas en met contant geld. 
Je kunt je bestelling alleen telefonisch annuleren. Je kunt deze bestelling niet meer annuleren als deze al verzonden is.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden